Ο "Ελεύθερος Τύπος" της Κυριακής 31-01-2010 έκανε ολοσέλιδο αφιέρωμα στην Cumaea. Πατώντας στην εικόνα δεξιά, μπορείτε να δείτε το απόκομμα από την εφημερίδα και να το κατεβάσετε.
Παρακάτω η συνέντευξη:
Υπάλληλος στην Αθήνα, επιχειρηματίας στο χωριό
Την ώρα που τα χωριά της ελληνικής περιφέρειας ερημώνουν και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον τόπο τους για να έρθουν στις μεγαλουπόλεις προσβλέποντας σε ένα βελτιωμένο επίπεδο διαβίωσης, κάποιοι τολμούν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
Αυτοί επιλέγουν να επιστρέψουν στο χωριό τους και να γυρίσουν σελίδα, ξεκινώντας ένα νέο τρόπο ζωής μαζί με ένα καινούργιο επάγγελμα. Και αντί να αποτύχουν, όπως θα βιαζόμασταν να υποθέσουμε, ανταμείβονται με μια καλύτερη ζωή, ενώ κερδίζουν μαζί και ένα απρόσμενα καλό εισόδημα.
Το τελευταίο δεν είναι διόλου ευκαταφρόνυτο, καθώς η παρατεινόμενη ύφεση έχει πετσοκόψει το κομπόδεμα των εργαζομένων στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθιήνα, οδηγώντας τους περισσότερους στο να χάσουν και τον ύπνο τους αφού η δαμόκλειος σπάθη της ανεργίας πλανάται πάνω από κεφάλια τους.
Θαρραλέα απόφαση
Να όμως που μια γυναίκα καταφέρνει να βγει από αυτή τη δίνη και αφήνοντας την πολυετή καριέρα της σε εταιρίες καλλυντικών επιστρέφει στο μικρό χωριό της για να φτιάξει οικολογικά σαπούνια με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς.
Πρόκειται για την κυρία Τριανταφυλλιά Φρυγανιώτη, που μας μιλά γι\' αυτή τη θαραλλέα απόφαση η οποία αποδείχτηκε κίνηση ματ στη σκακιέρα της ζωής, αφού τη μετέτρεψε από απλή υπάλληλο σε μια επιτυχημένη "πράσινη" επιχειρηματία.
"Μεγάλωσα σε ένα χωριουδάκι της Κύμης αλλά ήρθα όπως όλοι στην Αθήνα. Ωστόσο, η ιδέα να επιστρέψω δεν έφυγε ποτέ από το μυαλό μου καθώς η ζωή εκεί είναι γεμάτη με εικόνες, αρώματα και καθαρό αέρα.
Όταν μεγάλωσαν τα παιδιά μου και σπούδασαν, πήρε και ο σύζυγός μου σύνταξη και είπα πως ήρθε η ώρα να υλοποιήσω αυτή τη μακροχρόνια επιθυμία". Έτσι, βρέθηκε στο χωριό να αναπνέει τον καθαρό αέρα και να ξυπνά δίχως ξυπνητήρι, με τα τιτιβίσματα των πουλιών.
Όχι όμως για να καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια αλλά για να κάνει άλλο ένα όνειρο ζωής πραγματικότητα.
να φτιάξει ένα παραδοσιακό σαπωνοποιείο και να δημιουργήσει μια σειρά από φυσικά, οικολογικά σαπούνια, τα οποία διαθέτουν και θεραπευτικές ιδιότητες αφού είναι παρασκευασμένα από τοπικά επουλωτικά και καταπραϋντικά βότανα.
Τα σαπούνια Cumaea
"Η περιοχή γύρω από το χωριό μου είναι κατάφυτη με βότανα και η μεγαλύτερη αδελφή μου, που ασχολείται χρόνια με τη λαογραφία, μάζευε παλιές σπιτικές συνταγές. Από τη μεριά μου είδα την ανάγκη του κόσμου να αποκτήσει πιο αγνά καλλυντικά και η ιδέα ωρίμασε μέσα μου", λέει η κυρία Φρυγανιώτη.
Έτσι, γεννήθηκαν τα σαπούνια Cumaea, με το όνομά τους να προέρχεται από την αρχαία προφήτισσα της Κυμέας Σύβιλη την οποία ζωγράφισε ο Μιχαήλ Άγγελος στο ξακουστό παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα. Το παραδοσιακό σαπωνοποιείο μπορεί να παραγάγει 300 σαπούνια κάθε διήμερο και τα προϊόντα διατίθενται μέσω του Ιντερνετ.
Το site έχει ηλεκτρονική διεύθυνση www.cumaea.gr και η τιμή του ενός σαπουνιού είναι συμφέρουσα (3,5 ευρώ), καθώς τα προϊόντα αυτά έχουν μεγάλη διάρκεια λόγω του φυσικού τρόπου παραγωγής τους.
"Η σαπωνοποίηση γίνεται με τη ψυχρή μέθοδο ώστε να μην καταστρέφονται οι ευεργετικές ουσίες από τη θερμότητα, ενώ κρατάμε και τη γλυκερίνη που παράγεται για περισσότερη ενυδατική δράση. Το μόνο χημικό που χρησιμοποιούμε είναι η καυστική σόδα.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των φυσικών σαπουνιών είναι πως εκτός απο καλλυντικές ιδότητες διαθέτουν και θεραπευτικές", επισημαίνεει η κ. Φρυγανιώτη. Έτσι, η δημιουργός των σαπουνιών Cumaea προτείνει σαπούνια με εκχυλίσματα ιτιάς για αντισηπτική δράση και με εχυλίσματα βάλσαμου για αρρώστους ή ηλικιωμένους που υποφέρουν από κατακλίσεις.
Για την ταχύτερη επούλωση όλων των πληγών και των ερεθισμών κατάλληλα είναι τα σαπούνια με εκχυλίσματα από αχιλλέα ή κυπαρίσσι, το οποίο χρησιμοποιύσαν και οι φαντάροι για να γιατρέψουν τις πληγές τους στον πόλεμο.
Από την άλλη, τα σαπούνια με εκχυλίσματα τριαντάφυυλλου είναι ό,τι καλύτερο για τις ξηρές επιδερμίνες αφού κάνουν ενυδάτωση, ενώ όσα περιέχουν εκχλίσματα ζαμπούκου ενδείκνυνται για λεύκανση και απαλύνουν τις κηλίδες του χρόνου.
Το παραδοσιακό εργαστήριο που βρίσκεται στο Κοίλι φτιάχνει και εκχυλίσματα για εντριβές που αποτελούν αντίδοτο σε πονοκεφάλους, αϋπνίες, συγκάματα, εκζέματα και μυοσκελετικούς πόνους. Το εκχύλισμα βάλσαμου είναι ιδανικό για συγκάματα και τσιμπήματα εντόμων, ενω το χαμομήλι δρα επουλωτικά στα εκζέματα και και καταπραϋντικά στον πονοκέφαλο αν κάνουμε με αυτό εντριβή στους κροτάφους.
Η λεβάντα είναι άριστη για τις αϋπνίες και η λίστα με τις ευεργετικές δράσεις των βοτάνων συνεχίζεται.
Επίσης, διατίθεται ειδικό σαπούνι για ανδρικό ξύρισμα με το παραδοσιακό πινέλο και αλοιφές για τα χέρια, ενώ η κυρία Φρυγανιώτη ήδη πειραματίζεται και με σαπούνι για πλύσιμο ρούχων στο χέρι και στο πλυντήριο, το οποίο θα είναι ιδανικό και γιια μωρουδιακά ρούχα.
Όσο για την "πράσινη" ταυτότητα των προϊόντων, αυτή δε αποτυπώνεται μόνο στον τρόπο παρασκευής τους αλλά και στη συσκευασία, η οποία είναι απο ανακυκλώσιμο χαρτί.
"Πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον γιατί είναι η προίκα που θα αφήσουμε στα παιδιά μας", λέει η κυρία Φρυγανιώτη, η οποία παίρνει θάρρος από την ανταπόκριση του κόσμου και ρίχνεται με περισσότερη όρεξη στη δουλειά. Ελπίζει μάλιστα τα σχολεία να επισκεφθούν το παραδοσιακό της σαπωνοποιείο, ώστε οι μικροί μαθητές να δουν πώς φτιάχνονται τα σαπούνια τον παλιό καιρό.
"Δεν μου λείπει τίποτα από την πόλη"
Αν είστε περίεργοι για το τι απαντά στην ερώτηση αν νοσταλεί κάτι απο την προγενέστερη ζωή της στην πόλη, ιδού τα λόγια της: "Τι να νοσταλγήσω; Το κυκλοφοριακό, τη ρύπανση, το σφίξιμο στο στομάχι που είχα κάθε πρωί όταν ξυπνούσα; Τίποτα από αυτά δεν μου λείπει. Σταμάτησαν το άγχος, οι πονοκέφαλοι, έκανα και το χόμπι μου επάγγελμα και βγάζω και χρήματα". Τυχερή, θα μου πείτε, αλλά, όπως έλεγαν και τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η τύχη ευνοεί εκείνους που τολμούν.
Άρθρο από την Αλεξία Σβώλου
Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, 31-01-2010